GTK:n viisitoista suotovesikeräintä (lysimetriä) ovat olleet koekäytössä Rautuvaaran koealalla (kuva) Kiertotaloutta edistävät uudet alueelliset toimintamallit ja biopeittoratkaisut kaivosten jälkihoidossa -hankkeesta (Biopeitto 2) eli vuodesta 2021 lähtien. Peittokokeiden tarkkailu jatkuu. Tänä kesänä uudistamme koetta testaamalla 30 cm ja 10 cm paksuisia moreenipeittoja. Osassa lysimetreistä on mukana biohiili ja osa on biohiilettömiä.
Kymmenessä lysimetrissä on jatkuvatoiminen lämpötilan, kosteuden ja happipitoisuuden mittaus. Lysimetreihin asennetaan tippimittarit, joiden avulla pystymme seuraamaan suotautuvan veden määrää. Niistä analysoidaan pari kertaa kesän aikana kemiallisia ja fysikaalisia ominaisuuksia. Aiempien lisänä on fluoresoiva liuennut orgaaninen materiaali, fDOM, joka kertoo hiilen määrästä ja kulusta vesissä. Veden laatua mitataan myös koealan ulkopuolella Rautuvaarassa, Pahtavaarassa, Kevitsassa ja Kainuussa, johon rakennetaan uusi koeala Biopeitto Kainuu -hankkeessa.
Rautuvaaran koealalla (kuva) on myös kuusitoista ilman kasvillisuutta olevaa ruutua, jossa kahdeksassa on jatkuva-toiminen lämpötilan, kosteuden ja hapen seuranta antureilla. Osaan ruuduista on lisätty biohiiltä ja kompostia. Näiden ruutujen biohiilet on kuvannettu Biopeitto 2 -hankkeessa tomografialla ja LV-SEM:llä, jotka tuottivat tietoa biohiilen rapautumista ja adsorptiosta.
Biopeitto 3:ssa seuraamme ruutujen fysikaalisia ominaisuuksia. Ruuduista otetaan uudet näytteet hankkeen loppupuolella, jolloin selvitetään kuvantamalla, ovatko ominaisuudet muuttuneet ajan kuluessa.
2024 kesällä ja syksyllä Rautuvaaran koealalta voi bongata GTK:n Pauliinan Liwata-Kenttälän (o) ja Raija Pietilän (v) - ehkä Rikunkin.
Lisätietoja: geologi Pauliina Liwata-Kenttälä, GTK Rovaniemi
etunimi.sukunimi@luke.fi
etunimi.sukunimi@gtk.fi
© 2024 Your brand name